Dne 21.09.2018 smo se udeležili zaključne prireditve “Kulturna šola 2018”, ki jo je v mariborskem gledališču pripravila OŠ Franceta Prešerna Maribor, lanskoletna prejemnica naziva “Kulturna šola 2017”. Na prireditvi je v kulturnem programu v glavni vlogi uspešno nastopila naša mladostnica, sicer učenka 9. razreda OŠ Franceta Prešerna Maribor Ana Sara Orož.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz povzetka prispevka na spletnem portalu Mariborinfo.com :

“Letošnja prireditev ob podelitvi naziva Kulturna šola 2018 je zbrano občinstvo popeljala na pot iskanja človekovega bistva v sodobnem svetu, v katerega vse bolj posega sodobna tehnologija, ki posameznika ločuje od narave, ki ga obdaja, ter njega samega.  V tem iskanju samega sebe človeka vse od otroštva do odrasle dobe vodi njegovo hrepenenje po resnici in ljubezni. Njegovi sopotniki na tej poti so velikani slovenske umetnosti, ki mu s pomočjo tako umetnosti kot modrosti pomagajo, da najde spet svoj pravi jaz. 
V predstavi so ustvarjalci, dekle (Ana Sara Orož) in fant (Davorin Juhart, dijak 4.l. 1.gimnazije Maribor) ter »pesniki« Ivan (Cankar), Srečko (Kosovel) in Simon (Gregorčič) prepletali dramske dialoge s slovensko poezijo, skupaj z  glasbeno spremljavo pevskih zborov OŠ Franceta Prešerna Maribor in mladih glasbenikov pa je bila prireditev za vse prisotne posebna izkušnja, ali kot je v svojem nagovoru poudaril predsednik Borut Pahor, so učenci pokazali svojo ustvarjalno dojemanje kulture v njenem najširšem pomenu. 
Organizatorji prireditve in gostiteljica, OŠ Franceta Prešerna Maribor, so že dopoldan postregli z bogatim kulturnim programom, namenjenim vsem gostom. Učencem in mentorjem je bilo na voljo blizu 20 različnih delavnic z naslovom Do začetka in nazaj, preko katerih so spoznavali živahen mariborski kulturni utrip. V posebnem županskem programu pa je župan dr. Andrej Fištravec gostil župane in ravnatelje nominiranih šol, v družbi pisatelja Toneta Partljiča pa so se sprehodili po mariborskih mostovih.”

 

Povezave na spletne objeve v zvezi s prireditvijo:

Portal “Predsednika republike Boruta Pahorja”

Portal “mariborinfo.com”

Portal časnika “Večer”

Ani čestitamo k uspešnemu nastopu in želimo še veliko podobnega udejstvovanja in uspehov.